• Amendamentul liberalilor a blocat marţi lucrările Comisiei de revizuire a Constituţiei
Cei doi deputaţi de Buzău din Comisia de revizuire a Constituţiei, George Scutaru (P.N.L.) şi Eugen Nicolicea (U.N.P.R.), s-au situat pe poziţii divergente, atunci când a venit vorba despre revizuirea prevederilor referitoare la interceptările telefonice.
Comisia de revizuire a Constituţiei şi-a suspendat marţi, lucrările, fiind invocată lipsa de cvorum, în momentul în care discuţiile s-au împotmolit, după adoptarea amendamentului care instituie au- torizarea interceptărilor de un judecător.
O serie de amendamente care descriu în viitoarea Constituţie mecanismul prin care este posibilă interceptarea convorbirilor sau a altor tipuri de comunicaţii au fost propuse de parlamentarii liberali. „Interceptarea convorbirilor şi comunicărilor, per- cheziţia informatică şi accesul la un suport informatic, obţinerea listei convorbirilor telefonice, reţinerea, predarea sau percheziţionarea trimiterilor poştale, identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului unui sistem de telecomunicaţii sau a unui punct de acces la un computer ori alte asemenea tehnici, se dispun de judecător, în condiţiile legii”, este unul dintre amendamentele adoptate.
Al doilea amendament dorit de liberali se referea la cazul în care „o urgenţă deosebită” i-ar putea permite procurorului să dispună intercep- tările „pentru o perioadă de 48 de ore”, timp în care să se adreseze judecătorului. În cazul în care măsura dispusă de procuror nu este validată, probele obţinute urmează a fi distruse. La acest amendament, deputatul Eugen Nicolicea a exprimat o părere radicală, afirmând că un drept constituţional nu poate fi restrâns pe motiv de grabă. „Uitaţi-vă la motivare: <>! Poţi să interceptezi fără autorizaţie 48 de ore. Asta nu e o motivaţie, până şi