După alegerile legislative din Turcia îl întrebam pe un confrate ce mai face. "Ce să fac, rău : nu a câştigat Kiliçdaroğlu!" Se întâmpla în 2011. Astăzi, la doi ani după, a explodat mămăliga, iar aleviţii, cei care stau în spatele acestei revolte, sprijiniţi acum de o mare parte din turcii Europei - în Turcia, Germania, Belgia, România, etc. - nu mai pot fi opriţi. Schimbarea la faţă a Turciei este începută.
Originile şefului opoziţiei turce, Kemal Kiliçdaroğlu, aduc în prim-planul politic o identitate turcă acceptată de Occident, dar având încă probleme de recunoaştere acasă. Nu toţi turcii sunt mulţumiţi de rezultatul alegerilor legislative din 2011. Nici de nenumăratele arestări de ofiţeri, demisiile de generali...După alegerile din Turcia îl întrebam pe un confrate ce mai face. "Ce să fac, rău : nu a câştigat Kiliçdaroğlu!"(La alegerile din 12 iunie 2011, AKP, partidul premierului Tayyp Recep Erdogan, a obţinut 46 %, CHP, 26%). Confratele, ca şi acest supranumit "Gandhi turc", Kemal Kiliçdaroğlu, lider al al opoziţiei reprezentate de Partidul Republican al Poporului (Cumhuriyet Halk Partisi – CHP), sunt aleviţi, a doua importantă formaţie religioasă a ţării, după suniţi. E vorba de 15 milioane de turci, aproximativ 20% din totalul populaţiei, dar o forţă electorală, culturală, societală şi chiar europenista de ne-neglijat. In capitalele europene, dacă viitorul Turciei ar putea fi reprezentat în culori, atunci el ar fi cu siguranţă albastru, culoare preferată a acestei ramuri liberale şi deschise a Islamului.
Dar cine sunt de fapt cei pe care toate partidele politice îi curtează, inclusiv AKP, si pe al căror sprijin se baza de fapt Kiliçdaroğlu? Sunt "naţionalişti kurzi", "terorişti mistici", "cel mai bine păstrat secret al Turciei", spun gurile rele.Numeroşi în timpul Imperiului Otoman, au fost persecutaţi începând cu domnia lui Suleiman Magnificul. V