După un drum de ore întregi, dar extrem de agreabil, într-o maşină cu un fond vocal de «Bună ! Ce faci?» fac rememorare de Cannes, cu un coleg cunoscător, maci ca în Normandia.
La volan este un personaj venit parcă de la început de veac trecut, de mă tot aşteptam să mă trezesc în automobilul din «Chitty Chitty bang bang». Aştept cu şi mai mare nerăbdare avanpremiera la «Domnişoara Christina», unde sper ca Alex Maftei să-l fi descifrat mai misterios decât Coppola pe Mircea Eliade (ce-i drept al nostru)!
Dar până atunci, am ratat «Poziţia copilului» pentru nevăzători, despre care nici regizorul n-a reuşit să mă lămurească. N-am ajuns la filmul surpriză (pe care avusesem privilegiul să-l văd şi să-mi placă necondiţionat), al lui Nae Caranfilunde se intra, ingenios, contra un T-shirt cumpărat. Acesta era imprimat cu Festivalul şi se cerea să se completeze un chestionar cu comentarii, ca în America. În schimb am profitat de o cameră de hotel-muzeu (deşi îi spune Melody) şi după petrecerea cu gulaş în ziua cu ungureşti, unde m -am bucurat să regăsesc pe afiş un titlu de la «Anonimul», «Uşa » (cu Helen Mirren, de neratat la Liberty Mall, la Cinema Light, de Înălţare, pe 13 iunie, cu aAudienţa, un spectacol de teatru în direct de la Londra, de la orele 21:00), a urmat desertul - «Exploratorul» despre Emil Racoviţă (e şi numele şcolii de lângă casa mea, unde am învăţat primii 8 ani şi, în mod paradoxal, e un liceu sportiv, dar cum şi Vianu e de matematică, nu mă mai miră nimic!).
Documentarul de un mare rafinament şi o imensă emoţie, e semnat de Xantor Gabor, care a avut ideea (în Cluj sunt 2 statui ale speologului, într-adevăr de renume mondial; în ciuda acestui fapt, lumea nu ştie ce imens savant a fost, cel care spunea că nu a fi sau a nu fi e întrebarea, ci a şti sau a nu şti!).
Aşa e! Mărturisesc că nu m-am întrebat niciodată cine a fost Cobălcesc