O echipa internationala de cercetatori a descoperit scheletul extrem de bine conservat al unui mamifer care se catara in copaci in urma cu 55 de milioane de ani pe teritoriul Chinei de azi. Mamiferul a trait la 10 milioane de ani dupa ce dinozaurii au disparut.
Descoperirea este extrem de importanta, pentru ca este cel mai vechi schelet de primata cunoscut, practic unul dintre primii, daca nu primul, stramos al oamenilor. Un schelet cu 7 milioane de ani mai tanar a fost astfel detronat.
Fosila gasita apartine speciei Archicebus achilles, ceea ce s-ar traduce prin maimuta antica, termenul de "achilles" facand referire la un os mai neobisnuit al calcaiului. Scheletul a fost gasit in sedimentele dintr-un lac, ramanand intact din moment ce acestea s-au intarit, devenind dure ca piatra. Acesta e si motivul pentru care pentru care oamenii de stiinta nici nu s-au obosit sa extraga scheletul din piatra, lasandu-l incastrat in roca. S-au folosit insa de raze, asa fiind obtinute imaginile.
Ramasitele acestui mamifer vor oferi informatii cruciale despre evolutia primatelor, informeaza Time. Se pare ca A. achilles nu masura mai mult de 24 de centimetri, traind intr-o perioada neobisnuit de calda, cand clima intregii planete era tropicala sau sub-tropicala, un mediu ideal pentru primate.
Descoperirea este si un argument in sprijinul ideii ca mamiferele au inceput sa evolueze, cucerind lumea, din Asia. Poate ca primii oameni au aparut in Africa, insa stramosii nostri antropoizi nu au ajuns acolo pana in urma cu 38 de milioane de ani. Inca nu se stie cum au ajuns in Africa, pe atunci o insula.
O echipa internationala de cercetatori a descoperit scheletul extrem de bine conservat al unui mamifer care se catara in copaci in urma cu 55 de milioane de ani pe teritoriul Chinei de azi. Mamiferul a trait la 10 milioane de a