Apă, hamei, malţ egal bere. Asta nu înseamnă că toate sunt la fel. Mulţi specialişti spun că cele mai bune beri sunt cele belgiene. Dar sunt şi altele la fel de bune. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
"Cu bere nu m-a înţărcat mama, da’ n-ar fi fost o exagerare!”, râde Ion Petre, un oltean din Craiova pripăşit în Centrul Istoric al Capitalei, unde păstoreşte o berărie în care îţi trebuie 180 de zile ca să te îmbeţi zilnic cu câte o bere de colecţie. „Am plecat de la zaibăr şi am ajuns la Westvleteren 12, despre care, zice site- ul ratebeer. com, că e cea mai bună din lume! 79 de degustători au ales-o din 120.000 de sortimente! E făcută într-o abaţie trappistă care nu produce mai mult de 4.450 de hectolitri pe an.
„Costă 80 de lei o sticlă de 330 ml...”, te dă pe spate cunoscătorul de la Beer O’Clock, pe Gabroveni, nr.4. Dar cea mai scumpă din colecţia sa este o scoţiană, de 41 de grade, Sink de Bismarck. O sticluţă de 375 ml te bagă în faliment: 300 de lei! „Cred că am băut circa 700 de «etichete» în vreo patru ani şi dacă mă legi la ochi şi-mi pui 20 de pahare de bere în faţă la 17 confirm din ce sortiment face parte. M-am şcolarizat pe banii şi ficatul meu!”, e mândru olteanul.
Berile de larg consum, dintre cele pe care le vezi făcânduşi reclamă la TV, de orice naţionalitate, nu intră în vederile sale. Nici măcar nu le consideră demne de acest nume, sacru pentru el: bere! Specialistul autodidact ne recomandă, că tot a venit vara trei beri deosebite.
ANDECHS DOPPELBOCK DUNKEL
Nobila licoare este îmbuteliată în Bavaria, e mai dură şi are 7,1% alcool. O sticlă de 0,5 litri costă 12 lei. „Este o bere tare, întrucât are o doză dublă de malţ. Este a doua marcă Doppelbeck din lume, după Aiynger Celebrato, tot nemţească! P-asta n-o am”, oftează cunoscătorul. „Este o bere dulce-amăruie, cu buchet bogat în care se regăsesc arome de caramel, pâine prăjită, nu