De la 1 iunie, scade concentrația de coloranți din sucuri, dulciuri, mezeluri și alte alimente procesate. Anumiți aditivi vor dispărea complet din unele produse
Uniunea Europeană schimbă regulile de folosire a aditivilor alimentari. În urma unor cercetări desfăşurate pe cinci ani, s-a decis micşorarea dozei maxime admise pentru anumite „E-uri” considerate toxice şi au fost reduse categoriile de produse în compoziţia cărora pot intra anumiţi aditivi. E şi cazul bicarbonatului de sodiu (E500), care nu va mai putea fi folosit în compoziţia cărnii procesate, pe motiv că maschează gustul produselor vechi. Ţările comunitare pot cere derogări dacă produsele respective sunt considerate tradiţionale, aşa cum a fost în cazul mititeilor româneşti.
Cocktail cancerigen de „E-uri”
Autoritatea Europeană privind Siguranţa Alimentară a decis să reducă doza permisă pentru trei coloranţi, pe motiv că „expunerea la aceştia este foarte înaltă”. Este vorba de E104 (Galben de Quinoleină), E110 (Galben Auriu) şi E124 (Roşu Ponceau 4R). Toţi au potenţial alergen şi cancerigen, iar în cazul copiilor pot provoca hiperactivitate (ADHD). „Coloranţii azoici au capacitatea de a se insera chiar în moleculele din care sunt făcute genele noastre şi au potenţial cancerigen”, spune expertul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi, care consideră că măsura UE nu este suficientă.
„UE priveşte simplist problema, pentru că un om nu mănâncă un singur aditiv într-o zi. Acelaşi aditiv se găseşte în mai multe alimente şi cantitatea admisă poate fi uşor depăşită. În plus, acestea interferă cu alte E-uri, cu alcoolul, cafeaua şi cu medicamentele, formând un cocktail nociv. Toţi aceşti factori, împreună cu poluarea şi contaminanţii acţionează sinergic, iar efectele se văd în statisticile de sănătate publică”, atrage atenţia prof. Mencinicopschi, care spune că unii aditivii devin cu atât mai p