Medicii de la Arad, care au avut ocazia „să se joace” cu cardul o lună, au numai cuvinte de laudă față de acest sistem anti-fraudă
Deşi a fost criticat în masă de medicii de familie, care s-au plâns că le mănâncă din timpul consultaţiilor, cardul nu necesită abilităţi tehnice deosebite pentru a fi folosit. O spune chiar un medic din Arad, care a avut ocazia să îl testeze în cadrul etapei pilot din decembrie, anul trecut.
La fel ca cel de cumpărături
Un număr de 20 de medici de familie din Arad au fost cooptaţi în etapa pilot de testare a cardului. Fiecare doctor a primit 20 de documente şi câte un cititor de card şi a fost instruit de firma ce a creat softul. Medicul Daniel Ţinte a activat un singur card, suficient cât să-şi dea seama de utilitatea lui. „L-am completat cu datele pacientului şi cu cele mai importante boli . E uşor de activat, toată operaţiunea durează câteva minute”, povesteşte medicul.
Cardul vine cu un cod PIN de trei cifre, pe care pacientul trebuie să îl schimbe cu unul de patru cifre, la activare. „Mecanismul e acelaşi ca la plata cu cardul. Se introduce cardul în cititor, care e conectat la laptop, iar pacientul îşi tastează singur PIN-ul. Medicul completează apoi, într-un câmp special, serviciul de care a beneficiat pacientul”. Şansele ca medicul să fraudeze sistemul şi cu cardul sunt minime. „Dacă pacientul lasă cardul la vecina cât timp e plecat în Spania sau dacă dezvăluie PIN-ul medicului, atunci cardul nu va face decât să legifereze furtul”. Medicul Ţinte are şi câteva sugestii pentru autorităţi. „Grupa de sânge şi Rh-ul sunt inutile. Niciun doctor nu va face transfuzie fără testare, bazându- se doar pe ce scrie acolo. Mult mai util ar fi să se introducă eventualele alergii”.
De ce nu avem card, domnule ministru?
„Buletinele” de la Arad au fost singurele distribuite până acum, însă ele nu mai sunt funcţionale