Proiectul de lege de modificare a stagiilor profesionale realizat de Ministerul Muncii nu îi ajută pe tineri să îşi găsească un loc de muncă şi are prea multe formalităţi, potrivit Alianţei Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
"Chiar dacă salutăm eforturile MMFPSPV pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor prin reglementarea stagiilor, considerăm că fără o preocupare constantă asupra calităţii acestora şi fără o recunoaştere relevantă pe piaţa muncii a stagiilor, nu va exista un impact vizibil în sensul îmbunătăţirii inserţiei tinerilor absolvenţi pe piaţa muncii", crede preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş.
Prima problemă este că un student are posibilitatea de realizare a stagiului o singură dată după fiecare formă de învăţământ superior absolvită. Astfel, modul de evaluare şi recunoaştere a stagiului prin forma propusă de MMFPSPV poate duce 'la abuzuri majore din partea angajatorului', afectând evoluţia profesională ulterioară a stagiarului.
Potrivit ANOSR, ar fi necesară elaborarea unui act adiţional privind normele de calitate a stagiilor, prin consultarea angajatorilor, instituţiilor de învăţământ superior şi partenerilor sociali, în scopul asigurării unor stagii de înaltă calitate, care să atingă obiectivele pentru care au fost create.
"Suntem de părere că existenţa unui astfel de document ar oferi girul formal al calităţii stagiului şi va contribui la îndeplinirea cu brio a obiectivelor acestuia, protejând stagiarul de stagii de o calitate îndoielnică pe care trebuie să le finalizeze pentru a nu plăti costurile imputate de formarea sa (proiectul presupune că cei care doresc să renunţe la stagiu înainte de finalizarea acestuia, vor suporta toate cheltuielile datorate formării lor de până atunci). De asemenea, considerăm ca lipsa unui astfel de document va lăsa loc de interpretări î