Timişoreanca Maria Grapini a devenit una dintre cele mai prezente figuri publice. Ea a stârnit numeroase critici prin tentativa de a reintroduce impozitul forfetar. Acum, însă, ministrul conservator promite că va încerca să fluidizeze circuitul banilor plătiţi de stat către intreprinzătorii privaţi.
Reporter: Aţi anunţat o măsură interesantă şi anume scutirea de plata dobânzilor şi a majorărilor de întârziere faţă de bugetul statului pentru companiile care nu şi-au primit din partea statului sumele cuvenite pentru proiectele finanţate din fonduri europene. Vreau să vă întreb care estimaţi că va fi impactul acestei măsuri asupra mediuliui economic, asupra IMM-urilor, în special?
Maria Grapini: În primul rând, va avea un impact pozitiv asupra lichidităţilor. Companiile se plâng acum de lipsa de lichidităţi, pe de o parte. Pe de altă parte, va avea impact asupra costurilor, pentru că va lipsi acea cheltuială cu doobânzile şi penalităţile. Dar eu cred că restabilim o echitate, pentru că nu era corect ca statul să ia dobânzi şi penalităţi pe ceea ce firma trebuia să plătească, dar, la rândul lui, statul nu i-a decontat pe facturile care erau depuse pe fonduri europene. Eu mă bucur că a fost o înţelegere perfectă în Guvern şi s-a acceptat acest lucru. Avem, de fapt, un dublu impact. Şi ar fi şi al treilea: o încurajare a companiilor, pentru că ne pregătim pentru perioada 2014 – 2020 şi firmele erau foarte demobilizate în scrierea proiectelor europene, exact pentru impactul negativ pe care l-a avut un proiect european asupra companiei. Şi atunci vrem să rezolvăm aceste trei lucruri, în afară de faptul că eu când am vorbit de etică, trebuie să înţelegem că şi statul trebuie să fie etic faţă de companii, nu numai companiile faţă de stat.
Statul trebuie să plătească orice factură în 30 de zile
Reporter: La Cluj a existat o vie dezbatere în ultima perio