Premergător vacanţei de vară, poliţiştii fac mai multe vizite în unităţile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal din judeţ, cu scopul de a-i învăţa pe elevi cum să nu ajungă infractori sau cum să facă să nu fie victime ai infractorilor.
“La întâlnirile organizate de noi, se dezbat subiecte precum răspunderea penală/contravenţională a minorilor, prevenirea violenţei, prevenirea vic-timizării prin accidente rutiere, prevenirea înşelăciunilor, dar şi prevenirea dispariţiilor de copii, în funcţie de categoria de vârstă a beneficiarilor”, ne-a declarat comisar şef Nina Tatiana Neacşu.
“La finalul fiecărei întâlniri, ca o concluzie, se evidenţiază câteva recomandări de care fiecare copil/adolescent ar trebui să ţină seama pentru a nu fi implicat în criminalitate, sub nicio formă. În primul rând, aveţi încredere în persoanele apropiate şi discutaţi cu acestea despre problemele pe care le aveţi; alegeţi-vă prietenii cu grijă; nu încercaţi consumul de alcool sau droguri pentru că veţi deveni dependenţi; evitaţi să vă expuneţi pe stradă sau la şcoală cu obiecte de valoare sau sume mari de bani; evitaţi compania persoanelor violente.
Încercaţi să vă umpleţi timpul liber cu activităţi precum: practicarea unui sport, implicarea în concursuri şi proiecte educative, activităţi de voluntariat etc.
Acţiunile de acest gen, organizate în parteneriat de către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, vor continua până la finele anului şcolar.
Referitor la evoluţia criminalităţii în unităţile de învăţământ dâmboviţene şi în zona adiacentă acestora, în primele patru luni ale anului s-au comis 21 de infracţiuni, cu 4 mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului anterior. Pe genuri, situaţia este următoarea: 13 furturi, 4 loviri şi alte violenţe, 1 infracţiune la Legea 61/1991, 1 infracţiune de distrugere”,