Circa 28.000 de absolvenţi dau astăzi examenul de Bacalaureat la limba de studiu. Prima probă, la limba română, susţinută marţi de aloligvi, a stârnit deja nemulţumiri în rândul părinţilor ai căror copii au fost scoşi din săli pentru că ar fi fost surprinşi de camerele video copiind. Juriştii spun că aceştia ar putea câştiga în instanţă
Emoţionaţi, însoţiţi de părinţi sau încurajaţi de ceilaţi colegi, dezarmaţi de fiţuici şi telefoane mobile, mii de tineri din Republica Moldova vor demonstra astăzi cât de bine îşi cunosc limba maternă.
Totul se va întâmpla sub supravegherea a 1.200 de camere video care înregistrează orice mişcare sau tentativă de fraudare a examenului. A demonstrat-o prima probă, la care 65 de lucrări au fost anulate, tinerii prinşi că ar fi copiat având posibilitatea să repete examenul abia la anul. Printre aceştia sunt şi cinci elevi din oraşul Glodeni, scoşi din sală chiar în timpul examenului pentru că ar fi intrat cu obiecte interzise.
ELIMININAŢI DE LA EXAMEN, LA INDICAŢIA TELEFONICĂ
„Nu m-am aşteptat să fiu dat afară. Scriam la examen, nici n-aş fi îndrăznit să încerc să copiez, era imposibil. Erau şase profesori asistenţi în încăpere, camere video. Aveam un telefon la mine, dar era un model vechi, fără conexiune la internet, era şi deconectat. Nu l-am predat la intrare în sala de BAC, dar nici nu l-am folosit“, se scuză unul dintre absolvenţi, prins că avea telefonul în buzunarul blugilor.
La fel ca şi el, alţi patru elevi au fost rugaţi să părăsească sala. „A intrat şefa centrului de BAC care vorbea la telefon cu viceministrul Educaţiei Igor Grosu şi primea de la el indicaţii. A arătat spre noi cinci şi ne-a ordonat să scoatem celularele pe masă. Apoi ne-a spus să ieşim, pentru că lucrările noastre sunt anulate“, povesteşte băiatul.
Tânărul vrea să dea în judecată Ministerul Educaţiei şi solicită să vadă î