Premierul turc a fost primit vineri dimineaţă ca un erou de mii de simpatizanţi care l-au aşteptat la aeroport. Alte mii de oameni, contestatari de această dată, s-au reunit însă pentru a opta zi consecutiv în Piaţa Taksim, pentru a-i cere demisia. Recep Tayyip Erdogan a rămas inflexibil şi sfidător, potrivit presei internaţionale şi a cerut încetarea imediată a protestelor, "care şi-au pierdut caracterul democratic şi s-au transformat în vandalism".
De opt zile, tinerii reuniţi în Piaţa Taksim cer demisia premierului Erdogan, pentru intenţia de a transforma parcul Gezi, pentru folosirea forţei în reprimarea protestelor, dar şi pentru islamizarea Turciei. Azi-noapte şi vineri dimineaţă, însă, a avut loc şi prima manifestaţie de amploare în favoarea premierului. Zece mii de oameni l-au aşteptat la aeroport, la întoarcerea din vizita din Magreb. L-au aplaudat, l-au ovaţionat şi i-au cerut, în cor "Lasă-ne să plecăm şi să îi zdrobim pe cei din Taksim!".
"Aţi rămas calmi, responsabili şi aţi dat dovadă de bun simţ. Acum ne vom întoarce cu toţii acasă", le-a răspuns Recep Tayyip Erdogan. El a cerut însă şi încetarea imediată a protestelor nedemocratice şi a explicat că Poliţia acţionează pentru "a asigura securitatea" şi că este "un zid de apărare împotriva teroriştilor, anarhiştilor şi vandalilor".
Într-un alt avertisment lansat celor din Piaţa Taksim, şeful Guvernului turc a spus: "Nu putem închide ochii în faţa actelor celor care ne vandalizează oraşele, deteriorează bunurile publice şi le fac rău oamenilor". Mai mult, unii dintre aceştia ar fi implicaţi în terorism, a indicat premierul. Cu câteva ore înainte, într-un alt semn că nu va ceda solicitărilor manifestanţilor, Erdogan a anunţat că nu va renunţa la proiectul pentru parcul Gezi.
Potrivit BBC, discursul lui Erdogan nu va face altceva decât să aţâţe furia mulţimii. Statele Unite au