Preotul ortodox Vasile Laiu din Barlad incearca sa informeze populatia din zona rurala a Romaniei despre pericolele exploatarii gazelor de sist, scrie AFP.
De luni de zile, barbatul in varsta de 50 de ani a fost extrem de activ in ceea ce priveste propaganda impotriva companiilor americane care cauta gaze de sist in satele si comunele romanesti.
El a participat si la manifestatiile organizate pentru a opri aceste proiecte care "ameninta omenirea, natura si viitoarele generatii".
Crescut intr-o regiune din care se extrage petrol, el nu este insa un dusman al industriei energetice, doar ca nu este de acord cu tehnica de fracturare hidraulica, prin care se extrag gazele de sist, scrie AFP.
AFP: Proteste in Romania fata de gazele de sist: Ponta se razgandeste usor!
Tehnologia implica injectarea unei cantitati uriase de apa combinata cu nisip si substante chimice, la presiuni uriase, pentru a sfarama formatiunile de roca, astfel incat sa faca loc gazelor de sist.
Desi este folosita pe arii vaste din SUA, fracturarea hidraulica a fost interzisa in Bulgaria si Franta, de teama poluarii aerului si a apei.
Iar cand primarul din Barlad a interzis protestul fata de exploatarea gazleor de sist prin aceasta metoda in oras, preotul i-a primit pe manifestanti in biserica sa.
Din 2011, Chevron a concesionat un teren de 600.000 de hectare pentru a cauta gaze de sist, lucru ce a starnit controverse in regiune. In timp ce sustinatorii considera ca va crea locuri de munca, va reduce preturile la energie si va ajuta economia Barladului, oponentii avertizeaza asupra efectelor nefaste asupra mediului inconjurator si populatiei.
Un studiu realizat de Universitatea Duke in 2011 a aratat ca panza freatica poate fi contaminata in zonele in care se exploateaza gaze de sist, astfel ca preot