Prezent la Iaşi pentru a luat parte la o serie de evenimente, printre care şi recepţia finală a bisericii „Toma Cozma“, director general al Institutului Naţional al Patrimoniului, Alexandru Muraru, a susţinut ieri o conferinţă de presă pe tema stării patrimoniului cultural din municipiu, precum și finanțările aferente acestuia pentru anul acesta.
Marea veste pe care a anunţat-o acesta a fost legată de finanţarea lucrărilor de restaurare de la Palatul Culturii. Instituţia pe care o reprezintă a reuşit în ultimele două zile să crească investiţia actuală de la 60.000 de lei la aproximativ 470.000 de lei.
„Vrem să terminăm anul acesta sistemul de drenuri, adică etapa a doua. În paralel, probabil odată cu rectificarea, să vină şi ultimii bani, respectiv 15,6 milioane de euro pentru finalizarea părţii estice, a turnului central şi a componentelor artistice. Vreau să mai adaug că noi şi Consiliul Judeţean suntem principalii finanţatori ai Catedralei Mitropolitane pentru anul acesta. De la Primărie nu am primit nici un mesaj“, a declarat Alexandru Muraru.
INP contribuie anul acesta la finanţarea lucrărilor de reabilitare a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei 14 miliarde de lei vechi, în timp ce Consiliul Judeţean vine cu 15 miliarde de lei vechi.
„Mie, în calitate de director general al INP, mi-e foarte clar că fără cele două obiective, unul ecleziastic şi unul civil, adică Catedrala şi Palatul Culturii, noi nu putem spera la statutul de Capitală Culturală Europeană în 2020. Spun că cel târziu până în 2016-2017, aceste două monumente de clasă A, adică de importanţă naţională şi mondială, trebuie finalizate de urgenţă. La Mitropolie mai este o problemă. Proiectul de acolo este unul mai amplu, european. Deja s-au scurs câteva luni de acolo. Sunt, nu aş spune în întârziere, dar trebuie să înceapă cât mai repede lucrările“, a mai precizat Muraru.
Lega