Agentia Nationala de Securitate a Statelor Unite (NSA) si agentii FBI se pare ca ar avea acces la serverele serviciilor de Internet, precum Google si Facebook, adunand continut audio, video, email-uri si alte date despre utilizatori.
Supravegherea ar avea loc in timp real in cadrul unui program guvernamental numit PRISM, care a inceput in 2007 si care are ca scop investigarea amenintarilor venite din partea strainilor la adresa securitatii SUA, se arata intr-un raport citat de PCWorld, care a fost obtinut de publicatiile The Guardian si Washington Post.
Astfel, majoritatea serviciilor de Internet, inclusiv Microsoft, Yahoo, Skype, Apple, AOL, Google si Facebook se pare ca fac parte din acest program.
Informatiile au fost obtinute de la un oficial al NSA si au venit sub forma unei prezentari PowerPoint.
Agentia Nationala de Securitate nu are voie sa investigheze cetatenii SUA. Desi programul PRISM nu ar trebui sa-i vizeze, interdictiile nu sunt stricte.
Desi NSA si FBI nu incearca sa colecteze tot continutul de la serviciile de Internet, programul le-ar permite agentilor sa caute anumite informatii despre utilizatori si sa le scoata de pe servere.
In consecinta, activistii pentru drepturile omului din America au reactionat imediat, precizand ca PRISM incalca legea.
Negare, negare, negare
Multe dintre companiile care au fost implicate in scandal au negat participarea la PRISM.
Facebook a numit acuzatiile ca fiind nefondate, un purtator de cuvant mentionand ca reteaua de socializare nu ofera acces direct agentiilor guvernamentale la serverele sale si ca ofera detalii despre utilizatori doar in limitele legii.
De asemenea, Yahoo, Google si Apple au sustinut declaratii similare.
In plus, seful NSA, James Clapper, a insistat asupra faptului ca