Senatorul PNL Tudor Chiuariu, preşedintele Comisiei juridice a Senatului şi membru al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, respinge acuzaţiile potrivit cărora articolul referitor la chemarea oricărei persoane în faţa Parlamentului ar avea ca ţintă procurorii.
„Articolul spune, de fapt, un lucru fundamental, care se regăseşte în alte articole din Constituţie, respectiv că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român prin intermediul căruia se exercită suveranitatea. Cetăţenii vor avea un instrument ca să-i pună pe reprezentanţii lor să ceară informaţii şi să poate audia orice persoană din România. Atât, să o audieze", susţine Tudor Chiuariu într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
În opinia sa, acesta "este singurul mijloc prin care orice cetăţean poate solicita reprezentantului său din Parlament să ceară informaţii de la orice instituţie publică".
"Fără Parlament nu ar exista democraţie, nici justiţie, nici procurori", declară Chiuariu.
Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat cu unanimitate de voturi un amendament la articolul 64 din actuala lege fundamentală, respectiv alineatul 4 indice 1, care prevede că "orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primită din partea acesteia".
Senatorul Tudor Chiuariu a precizat, joi, că, în conformitate cu această modificare, Parlamentul poate chema la audieri inclusiv şefii Parchetului.
"Un procuror face parte dintr-o instituţie, şi anume din Parchetul general de pe lângă ICCJ, în acest moment. Sigur că privind activitatea unei instituţii nu vom chema persoane fizice care îşi desfăşoară activitatea în acea instituţie, ci pe şeful instituţiei sau pe cineva din cond