(Răspuns pentru ELENA BEJAN - Craiova, F. AS nr. 531)
După cum probabil bănuiţi, există numeroase plante recomandate în cazul hemoroizilor. Cum însă nu doriţi o prelegere despre acest subiect, vă recomand o reţetă pe care au folosit-o cu succes mulţi bolnavi. Vă reamintesc însă o vorbă pe care o folosesc chiar şi medicii alopaţi (cei care vor să-şi recunoască limitele!), conform căreia "nu există boli, există doar bolnavi".
Se iau 1-2 ramuri uscate (2-4 linguri) de coroniţă (Herba Lychnidis coronariae), se mărunţesc bine şi se pun în 2 litri de apă clocotită. Se lasă 10 minute, după care se mai dă în fiert de două ori câte 5 -10 secunde. Când lichidul s-a mai răcit, se trece la efectuarea clismei (procedura durează circa o oră, timp în care decoctul trebuie menţinut la temperatura convenabilă). Cu numai 2-3 băi, se realizează o remisiune considerabilă şi de durată a formaţiunilor hemoroidale, recrudescenţa acestora fiind doar rareori semnalată. Dacă, totuşi, aceasta se va întâmpla, va trebui să analizaţi cu seriozitate şi posibilele cauze care declanşează şi întreţin boala: poate vă plac prea mult condimentele şi vă este greu să renunţaţi la ele, poate că nu aţi micşorat numărul zilnic al cafelelor tari, însoţite eventual de ţigări şi alcool, poate că meseria dvs. este prea sedentară şi v-aţi dezobişnuit de a mai face oarece eforturi, iar sportul este o amintire prea îndepărtată, sau poate suferiţi de unele boli cronice evidente (constipaţie, enterocolite) sau nedepistate (hipertensiune venoasă, diverse tumori ale organelor genitale şi rectului) etc.
Eliminarea cauzelor nu conduce, în mod automat, şi la eliminarea efectelor, dar cunoaşterea lor preîntâmpină, de cele mai multe ori, recidivele şi totdeauna complicaţiile (în cazul de faţă, fisurile anale şi prolapsul anorectal). Ar mai fi de spus că planta are şi efecte antiinflamatoare,