Viceministrul educaţiei Igor Grosu spune că examenul a fost un succes, iar camerele de luat vederi au făcut dovada că pot rezolva încercările de fraudă.
Testul BAC-ului de astăzi la limba română a fost publicat pe internet chiar în timpul examenului. O asemenea evoluție fusese prevestită cu o zi mai devreme de apariția pe rețelele de socializare online a răspunsurilor la examenul la matematică pentru absolvirea gimnaziului. Ministerul Educației a spus că acel examen n-ar fi fost fraudat pentru că elevii n-ar fi avut acces la internet să vadă răspunsurile. Ce a spus astăzi ministerul care a cheltuit milioane de lei pe camere video pentru securizarea BAC-ului, aflăm din relatarea Lilianei Barbăroșie:
Examenul a fost un succes, iar camerele de luat vederi au făcut dovada că pot rezolva încercările de fraudă, a declarat astăzi viceministrul educaţiei, Igor Grosu:
„Din 28 de mii de elevi, doar 139 au încercat să fraudeze în 49 de centre. Chiar dacă subiectele au fost transmise din centrele de examen spre exterior, un număr nesemnificativ au încercat să fraudeze – ei au fost identificaţi şi sancţionaţi.”
x Cu unul din cei 139 elevi care au fost surprinşi în încercarea de a se inspira utilizând telefonul şi internetul am stat de vorbă astăzi în faţa unui centru de bacalaureat din capitală:
„Da, este o infracţiune. Dar puteau doar să mă preîntâmpine măcar, abia la a doua încercare să mă elimine. Nu m-am aşteptat că va fi aşa.”
Examenele de bacalaureat sunt filmate pentru prima dată. Această încercare de luptă cu frauda a fost contestată vehement înainte de începutul concursului, mai ales de politicieni, pe motiv că ar stresa copiii.
Astăzi, critici similare cu cele lansate de politicieni am auzit de la mai mulţi părinţi:
„Să-i înveţe din clasa întâi aşa, că nu se poate, da