Procurorul general al României, Tiberiu Mihail Niţu, a transmis ieri Ministerului Afacerilor Interne o propunere de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în sensul că dovada de prelungire a dreptului de circulaţie pe drumurile publice va fi eliberată o singură dată de către procuror, aceasta urmând să fie valabilă până la soluţionarea procesului în care este parte persoana căreia i s-a suspendat permisul.
Modificarea a fost propusă în scopul degrevării procurorilor şi al simplificării procedurilor, de acestea urmând să beneficieze inclusiv conducătorul auto implicat într-un accident de circulaţie.
"Sunt vizate dispoziţiile art. 111 alin. 6 din actul normativ, care se referă la prelungirea periodică (la un interval de 30 de zile) a dreptului de circulaţie a conducătorului auto implicat într-un accident de circulaţie, de către procuror sau instanţa de judecată, în funcţie de faza procesuală în care se află cauza, până la soluţionarea definitivă a acesteia. Sub acest aspect, propunerea de modificare urmăreşte degrevarea procurorului care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori a instanţei de judecată învestită cu soluţionarea cauzei, în sensul de a dispune cu privire la dreptul de circulaţie o singură dată, până la adoptarea unei soluţii în faza de urmărire penală, respectiv rămânerea definitivă a soluţiei, cu posibilitatea reexaminării actului din oficiu, la cererea părţilor sau la sesizarea organelor de poliţie", a comunicat ieri Parchetul General.
Potrivit acestuia, în urma evaluării cazurilor de acest fel a rezultat că anul trecut au fost trimişi în judecată 14.328 inculpaţi, s au aplicat dispoziţiile art.181 C.pen. faţă de 13.158 învinuiţi, fiind soluţionate prin neînceperea urmăririi penale 7.616 cauze, respectiv prin scoaterea de sub urmărire penală 14.567 cauze. "Rezultă un vol