Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ar urma să facă, în iulie, o vizită la Moscova, a declarat vineri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei române, Brânduşa Predescu.
„Există o invitaţie pentru o vizită în iulie la Moscova, aflată în curs de perfectare. Detaliile vor fi anunţate la momentul oportun”, a precizat oficialul MAE.
Ultimul şef al diplomaţiei române care a efectuat o vizită oficială la Moscova a fost Cristian Diaconescu, pe 27 februarie 2009.
Subiectul relaţiilor româno-ruse a fost abordat, ieri, la o dezbatere, desfăşurată sub regulile Chatham House, în cadrul căreia s-a arătat că ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, se declară în favoarea încercării de a îmbunătăţi relaţiile cu România, fiind de părere că dialogul româno-rus a rămas în urmă.
Chiar dacă statisticile arată o creştere a schimburilor comerciale dintre cele două state - volumul total al acestora a fost în 2012 de 4,422 miliarde de dolari, în creştere cu 1,8% faţă de anul 2011, societatea rămâne stăpânită „de stereotipuri exagerate”, al căror motiv ar fi suprapolitizarea istoriei.
Moscova ar prefera „separarea istoriei de politic”, considerând că, dacă aspectele istorice vor prevala în dialogul bilateral, în relaţiile dintre cele două state nu se vor remarca ameliorări.
Referitor la condiţiile pentru investitori, partea rusă afirmă că nu pretinde avantaje, dar nici nu vrea să fie discriminată. În context, au fost evocate unele probleme cu care se confruntă Gazprom Neft, Lukoil.
În ceea ce priveşte Republica Moldova, Moscova consideră că apartenenţa la mai multe alianţe nu e „antagonică” şi abordează subiectul în felul următor: „România vorbeşte de şansele Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană. De ce nu putem spune şi noi că poate adera la Uniunea Vamală (Rusia-Be