Autor: Irene Ştefănescu
Un om de afaceri multimiliardar din Dallas, Texas, a anunţat că va suplimenta premiul pe care i-l oferă persoanei care reuşeşte să ofere o demonstraţie pentru o conjectură ce nu a putut fi rezolvată în ultimii 16 ani.
Andrew Beal a oferit 5.000 de dolari în 1997 persoanei care va reuşi demonstrarea sau infirmarea „conjecturii Beal”. Ulterior, în anul 2000, proprietarul băncii Beal din Texas a mărit miza la 100.000 de dolari, însă nici această sumă nu a dus la apariţia vreunei rezolvări.
Acum, Andrew Beal a hotărât să suplimenteze din nou premiul, oferind un milion de dolari americani celui ce reuşeşte să rezolve conjectura Beal. Astfel, premiul Beal devine la fel de important ca premiile Millenium oferite de Clay Mathematics Institute.
Anunţate în anul 2000, premiile Millenium oferă câte un milion de dolari persoanelor care rezolvă una din cele mai grele şapte probleme din matematică. Până acum o singură problemă din cele şapte a fost rezolvată, conjectura Poincaré, însă Grigory Perelman a refuzat să accepte premiul.
Conjectura Beal este „înrudită” cu Marea teoremă a lui Fermat, ce a fost enunţată de Pierre de Fermat în anul 1637:
Ecuația x^{n}+y^{n}=z^{n} nu are soluții dacă n>2 este număr natural, iar x,y,z sunt numere întregi nenule.
Fermat susţinea că a reuşit să demonstreze teorema sa, însă aceasta nu s-a păstrat, astfel că demonstraţia completă a faimoasei teoreme a fost realizată abia 357 de ani mai târziu, în 1995, de matematicienii Andrew Wiles şi Richard Taylor.
Conjectura lui Beal este asemănătoare:
If Ax + By = Cz , where A, B, C, x, y and z are positive integers and x, y and z are all greater than 2, then A, B and C must have a common prime factor.
Americanul nu este dispus să aştepte 350 de ani pentru demonstrarea sau infirmarea conjecturii, motiv pentru care ofer