Leul a continuat să se deprecize în raport cu euro, iar cotaţiile oscilau în jurul nivelului de 4,54 lei/euro la începutul sesiunii interbancare de vineri, într-o piaţă calmă, spun dealerii, dar cu volume de transfer ridicate.
La deschidere, euro a fost cotat în jurul nivelului de 4,52 lei/euro, după ce joi seară, în afară orelor de tranzacţionare ale şedinţei locale, cursul a atins un maxim de 4,5475 lei/euro.
În prima oră de tranzacţionare, cotaţiile au urcat treptat spre 4,54 lei/euro, iar dealerii spun că volumele tranzacţionate sunt sub cele de joi dimineaţă, însă peste media şedinţelor precedente.
Leul s-a depreciat accentuat în a doua parte a sesiunii locale de joi, într-o piaţă cu lichiditate în creştere, principalii cumpărători de euro fiind jucătorii străini, care au ieşit de pe pieţele emergente, potrivit dealerilor.
Dealerii spun că banca centrală şi-a făcut simţită prezenţa în şedinţa de joi, prin vânzări indirecte de valută, înainte de publicarea cursului de referinţă şi atunci când rata de schimb a depăşit 4,49 lei/euro.
Unii dealeri cred că leul ar putea oscila variaţii reduse până în a doua parte a zilei, când sunt aşteptate date legate de piaţa forţei de muncă din SUA care, ar putea să ofere posibilitatea unei reveniri uşoare.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă de 4,4763 lei/euro, un nou maxim începând cu 19 decembrie. Rata de schimb este cu 4,72 bani peste cea de miercuri, de 4,4291 lei/euro.
În raport cu dolarul american, cursul de referinţă a urcat la 3,4113 lei/dolar, cel mai înalt nivel începând din 4 aprilie.
În acelaşi timp, cursul de referinţă pentru francul elveţian a crescut la 3,6241 lei/franc, atingând maximul începând cu 8 aprilie.
Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie