Leusteanul (denumit si Levisticum Officinale) este o planta din familia Apiaceae (din care fac parte morcovii, patrunjelul, telina, mararul), cu origini stravechi, fiind cultivata de catre vechii romani si, mai tarziu, considerat cel mai consumat aliment in Evul mediu. Din Europa si Asia, leusteanul a luat calea Americii, fiind introdus si raspandit de colonisti, negustori, calugarii benedectini, misionari. Astazi, leusteanul este foarte usor de cultivat, existand multe variatii de seminte de leustean. Leusteanul este un element culinar ale carui radacini, frunze si seminte pot fi folosite in multe retete de supe, salate, dar si ca un condiment (prin uscare si tocare marunta). Bogatiile leusteanului Leusteanul este bogat in quercetin (pe locul al treilea dupa ceai si capere), un flavonoid (compus organic specific plantelor) gasit in legume, plante, fructe si cereale, care favorizeaza secretia de insulina, amelioreaza inflamatiile, reduce efectele alergiilor, imbunatateste activitatea multor enzime din corpul uman. Frunzele de leustean contin uleiuri volatile aromatice, cu elemente specifice precum cumarina, un compus chimic (cu gust amar) cu efecte biologice dovedite. Frunzele leusteanului contin si vitaminele A si C, iar semintele sunt bogate in zinc, fier, sare. Beneficii pentru sanatate Indiferent de folosire (interna sau externa), frunzele, semintele si radacina de leustean este prezenta pe piata sub diverse forme: ceaiuri, infuzii, uleiuri, condimente, plasture naturist, etc. In trecut, leusteanul era considerat ca excelent afrodiziac, iar uleiul sau specific era amestecat cu tutunul si parfumurile, pentru a le imbunatati mirosul si gustul. Uleiul de leustean era folosit si in aromaterapie. Desi nu exista suficiente dovezi, in medicina traditionala, leusteanul este consumat pentru a influenta si ameliora simptomele de indigestie, flatulenta si colici (la copii),