Profesorul Adamescu, Vasile Adamescu, a lucrat timp de zece ani la cartea „Înfruntând viaţa”, o carte scrisă iniţial în alfabetul Braille.
Şi-a aşternut în carte gânduri, sentimente, evenimente într-un mod sensibil, asa cum este de fapt profesorul şi artistul Vasile Adamescu. A depăşit bariere la care mulţi s-ar fi oprit dând neputincioşi din umeri, dar a demonstrat faptul că în viaţă curajul şi consecvenţa sunt esenţiale pentru a reuşi.
Profesorul Vasile Adamescu, autorul cărţii „Înfruntând viaţa” a învaţat cinci limbi străine, a urmat şi absolvit cursurile Facultăţii de Psihopedagogie din Cluj, a îndrumat copii cu deficienţe, iar acum deşi este pensionar, continuă să fie în mijlocul elevilor de la Cluj, de data aceasta în mod voluntar.
Am admirat astăzi un om, un profesor, un artist care la vârsta de doi ani urmare a unei meningite îşi pierde doua simţuri: auzul şi vederea. Evident că în copilărie nu a învăţat să vorbeasca fiind surd astfel încât până la 11 ani rămâne în familia care l-a protejat aşa cum ştia mai bine, dar fără a avea noţiuni elementare pentru un copil. Caz unic în Romania, profesorul care a fost demutizat de specialiştii de la Şcoala specială pentru nevăzători din Cluj, aduce prin această carte un omagiu celor care l-au îndrumat în viaţă.
Lansarea cărţii „Înfruntând viaţa”, eveniment care a fost posibil datorită generozităţii domnului Virgil Lazăr, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor Braşov, cu sprijinul Bibliotecii Judeţene Braşov, a fost un moment unic ce a adunat persoane sensibile, dornice să cunoască un model, un învingător, un om care nu s-a resemnat. La eveniment au fost prezenţi şi membri ai Asociaţiei Surzilor-Filiala Braşov, persoane care au dorit să cunoască modalitatea de comunicare a dlui Vasile Adamescu cu publicul prezent în sală. Un moment emoţionant l-a reprezentat vizionarea unui material preluat de la