Casa de Piatră de la Herăşti, din judeţul Giurgiu, şi biserica Curtea Veche, din Capitală, sunt două construcţii care emană istorie prin fiecare colţişor. În urmă cu sute de ani, prin lăcaşul Curţii Domneşti au păşit cei mai importanţi domnitori ai Ţării Româneşti, iar Udrişte Năsturel a ridicat o casă specială, construită în întregime din piatră.
La numai 30 de kilometri de Bucureşti, în judeţul Giurgiu, se află un monument impresionant, care ascunde între pereţii de piatră o felie din istoria României. Casa de Piatră Udrişte Năsturel este singurul monument de arhitectură civilă românească, de la începutul secolului al XVII-lea, construit în întregime din piatră şlefuită.
Udrişte Năsturel a fost un cărturar vestit în epocă, cumnatul domnitorului Matei Basarab şi omul care a lăsat în Hereşti cea mai importantă bijuterie arhitecturală pentru vizitatori şi pentru localnici, un conac construit exclusiv din piatră, atât la exterior, cât şi la interior.
Satul cu palatul, mândria localnicilor
Povestea monumentului de piatră a început în secolul al XVII-ea, atunci când Udrişte Năstrurel s-a întors dintr-o călătorie pe care o făcuse în Italia. La întoarcere, şi-a construit o casă specială, în comparaţie cu restul locuinţelor din zonă, atât în ceea ce priveşte design-ul, dar şi materialul folosit la ridicarea clădirii. Majoritatea caselor de la începutul secolului al XVII-lea, din Giurgiu, erau construite din chirpici, iar în momentul în care în sat a „răsărit“ o casă de piatră bucuria şi mirarea sătenilor au fost nemărginite.
După ce a fost ridicată, casa a devenit proprietatea comunităţii din Hereşti, iar mândria sătenilor creştea de la o zi la alta. La început, Herăştiul era cunoscut ca „satul cu palatul“, după care s-a ajuns să se vorbească despre „satul cu muzeu“. Monumentul are trei nivele, pivniţă, parter şi etaj, iar saloanele, holurile ş