Mii de persoane şi-au părăsit locuinţele de teama inundaţiilor în estul Germaniei, unde Angela Merkel a efectuat o nouă vizită joi, în timp ce mai multe ţări din Europa Centrală se aflau în continuare în alertă.
Inundaţii record s-au soldat cu cel puţin 12 morţi în ultimele cinci zile, dintre care opt în Cehia. Situaţia era deosebit de tensionată în Bavaria şi pe teritoriul fostei Republici Democratice Germane (RDG), unde mai multe oraşe erau deja sub ape sau în pericol de a fi inundate.
Un bărbat în vârstă de aproximativ 60 de ani care ajuta la construirea unui dig a fost joi victima unui stop cardiac, la Barby, un mic oraş aflat la aproximativ 150 de kilometri vest de Berlin. Însă autorităţile germane nu au comunicat un bilanţ al victimelor şi nu au stabilit oficial o legătură cu dezastrul.
Nordul Germaniei aşteaptă punctul maxim al viiturii
Eforturile au fost dublate în nordul Germaniei, vineri, pentru a consolida digurile împotriva creşterii nivelului apelor Elbei, în timp ce în sudul şi estul ţării nivelul apelor a început să scadă uşor.
"În prezent trebuie să încercăm să privim situaţia cu calm şi să aşteptăm noi evoluţii", a declarat Sigrid Ruth, membră a celulei care coordonează lucrările în regiune, citată de agenţia germană DPA.
Autorităţile locale au revizuit totuşi în scădere nivelul estimat al celui mai înalt punct al apelor la 7,65 de mtri, adică 1,15 metri mai puţin decât s-a anticipat în urmă cu două zile.
La Magdeburg, Elba nu a mai atins apogeul, cu toate că fluviul depăşise în cursul nopţii cu peste 20 de centimetri recordul din 2002 de 6,97 de metri. Nivelul normal al apei este de aproximativ 2 metri.
În Brandeburg, landul care înconjoară Berlinul, locuitorii priveau cu îngrijorare cum creşte nivelul apelor.
"Digurile sunt foarte vechi şi apa să ridică foarte încet", a declarat Daniela Loh