„Când plouă, toarnă cu găleata” este unul dintre proverbele preferate ale americanilor. Pentru preşedintele democrat Barack Obama, aceste cuvinte au căpătat noi înţelesuri zilele acestea. După ce a fost acuzat că a muşamalizat atacul terorist de la Benghazi, că a folosit Fiscul pentru a-şi decima adversarii politici şi că a închis ochii la abuzuri asupra presei, Obama recunoaşte acum că a dispus monitorizarea apelurilor a milioane de cetăţeni.
Joi, dezvăluirea faptului că autorităţile federale din Statele Unite ale Americii strâng de cel puţin şapte ani informaţii personale şi confidenţiale a milioane de americani cu ajutorul unui dintre cei mai mari operatori telecom a stârnit deopotrivă indignare şi furie peste Atlantic.
În baza unui ordin judecătoresc emis de un tribunal secret al Statelor Unite, Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) colectează înregistrări telefonice a milioane de americani, clienţi ai Verizon, una dintre cele mai importante companii de telecomunicaţii din SUA
Motivarea instanţei se bazează pe faimoasa lege Patriot Act, care permite practic autorităţilor să întreprindă astfel de acţiuni dacă există suspiciuni că securitatea naţională este în pericol. Prevederile au fost concepute pentru a dejuca atentate teroriste şi tentative de spionaj, iar folosirea acestei legi pentru monitorizarea apelurilor telefonice a milioane de cetăţeni americani este numită acum un abuz fără precedent.
Controversa se pare că l-a costat pe Obama unul dintre cei mai puternici susţinători. Cotidianul „The New York Times” a avut până acum o direcţie editorială favorabilă preşedintelui democrat, sprijinind multe dintre iniţiativele sale, precum programul său de referinţă, ObamaCare.
Acum, consiliul editorial al „The New York Times” a publicat un articol de opinie în care critică în termeni extrem de duri Admin