Bacalaureatul este considerat examenul maturitatii pentru elevi, dar si testul suprem al nivelului de anxietate parinteasca. Stresul generat de un astfel de moment il resimt si parintii, acestia ingrijorandu-se excesiv vizavi de etapa importanta prin care trec copiii lor.
Angoasa, oboseala si nelinistile se infiltreaza astfel in sanul intregii familii, iar parintii nu mai reusesc sa adopte atitudinea potrivita. Christine Henniqueau-Mary, psiholog educational, ofera pentru LaVie cateva raspunsuri legate de modul in care parintii ar trebui sa gestioneze aceasta situatie.
Este normal sa te stresezi cand esti parinte?
Bacalaureatul a afectat emotional intodeauna parintii, dar niciodata la fel de intens ca in ultimii ani. De vina este societatea, care se confrunta cu somajul si face ca invatamantul superior sa fie aproape obligatoriu pentru gasirea unui loc de munca.
Anxietatea parentala poate fi greu de suportat
Pozitia parintilor este de multe ori ambigua. Tinerii au ajuns la varsta maturitatii, dar locuiesc inca acasa. Pe de-o parte, parintii le cer sa devina independenti si sa isi ia viata in propriile maini, pe de alta intervin inca in deciziile lor.
Acest dublu discurs creeaza probleme: tinerii maturizati mult prea rapid, dar infantili pe alocuri se vad pusi in situatia de a nu mai sti ce cale sa aleaga. "Stiu ce am de facut, dar niciodata nu sunteti multumiti de mine!", spun deseori acestia.
Ce pot face parintii?
In primul rand, ei trebuie sa constientizeze efectul inhibator al mesajului transmis copilului. Odata realizat acest lucru, discutia deschisa, fara remuscari si urme de vinovatie, poate fi solutia unei relatii benefice pentru ambele parti. Parintii vor asculta argumentele adolescentului si ii vor oferi sprijin acolo unde are nevoie.
Gesturile marunte po