Dorin Ţilică e un băieţel de 5 ani, din comuna suceveană Hăneşti, condamnat din naştere la întuneric. Diagnosticul de retinopatie pentru ambii ochi face ca situaţia lui să nu aibă şanse de rezolvare decât printr-o operaţie posibilă la Clinica William Beaumont din Detroit. Dar costul unei asemenea intervenţii se ridică la 34.000 de dolari, la care se adaugă cheltuielile necesare transportului şi traiului acolo, vreme de câteva săptămâni. Dorin Ţilică e un băieţel de 5 ani, din comuna suceveană Hăneşti, condamnat din naştere la întuneric. Diagnosticul de retinopatie pentru ambii ochi face ca situaţia lui să nu aibă şanse de rezolvare decât printr-o operaţie posibilă la Clinica William Beaumont din Detroit. Dar costul unei asemenea intervenţii se ridică la 34.000 de dolari, la care se adaugă cheltuielile necesare transportului şi traiului acolo, vreme de câteva săptămâni.
Câţi dintre noi, dacă am fi întrebaţi la ce simţ am renunţa în cazul în care am fi nevoiţi să alegem, n-am spune: “La oricare, numai la văz nu!”? Câţi dintre noi nu suntem cuprinşi de o panică disperată doar la ideea că, Doamne fereşte, s-ar putea întâmpla ceva ce ne-ar lua lumina ochilor?
Pentru Dorin, lumina aceea n-a existat, practic, niciodată, el a trăit în beznă încă de la naştere. Chiar şi venirea pe lume a fost una dificilă, plină de pericole, micuţul având doar 1,2 kilograme la prima lui respiraţie. Dar voinţa bebeluşului de a trăi a fost mai mare, pare-se, decât şirul nesfârşit de probleme cu care viaţa îl întâmpinase.
La câteva luni însă, părinţii şi-au dat seama că e ceva în neregulă cu ochii fiului lor. Prindea, gângurind fericit, părul şi degetele mamei, pe-ale surioarei mai mari, tresărea curios la vocea tatălui, dar nu-i urmărea cu privirea. Nu-i vedea.
Medicii pun diagnosticul ca o eşarfă neagră peste ochii unui condamnat: retinopatie de prematuritate, gradul IV - l