Sutele de mii de greci care au ieşit în stradă cu regularitatea unui ceas elveţian în ultimii trei ani s-au simţit razbunaţi atunci când Fondul Monetar Internaţional a recunoscut că au existat „erori notabile” în strategia prin care s-a încercat salvarea Greciei. Consecinţele ramân însa cioplite în piatră: economia elenă se afla în al şaselea an consecutiv de recesiune, iar strânsul curelei a deveni laţ pentru grecii de rând.
Concluziile raportului intern prin care Fondul Monetar Internaţional (FMI) au fost primite cu un amestec de indignare şi sentiment de răzbunare pe străzile Greciei, povestesc corespondenţii Reuters.
„Să nu ne minţim singuri. Nu ne vor da niciodată, nimic înapoi. Îmi pare rău pentru toţi oamenii care s-au sinucis din cauza austerităţii. Cum o să-i aducă pe ei înapoi? Cum?”, se întreabă Apostolos Trikalinos, un gunoier în vârstă de 59 de ani, tată a doi copii.
Raportul instituţiei cu sediul la Washington admite faptul că specialiştii FMI nu au conştientizat corect impactul pe care tăierile bugetare şi majorările de impozite le vor avea asupra economiei elene. Măsurile dictate de Fond şi aplicate de Atena pentru a primi cele 250 de miliarde de euro de la UE şi FMI au trimis ţara în cel mai dur colaps economic înregistrat de o ţară pe timp de pace.
Unul dintre principalele „regrete” ale economiştilor de peste Atlantic este întârzierea cu care au fost forţaţi creditorii privaţi ai Greciei (bănci, fonduri de investiţii) să accepte pierderi în valoare de 100 de miliarde de euro la împrumuturile pe care le-au acordat Greciei.
De la izbucnirea crizei, veniturile salariale ale grecilor au scăzut cu aproximativ 30%, în timp ce rata şomajului a ajuns la 27%. În rândul tinerilor, rata şomajului ajunge la 60%.
„Raportul Fondului confirmă şi întăreşte poziţia pe care noi am făcut-o pub