Anuntul privind divortul cuplului prezidential al Rusiei este, intr-o oarecare, masura, o premiera pentru viata politica a tarii. Intr-adevar, asa ceva nu s-a mai intamplat aproape niciodata si, de regula, cand relatiile unor soti sus-pusi se deteriorau, aparentele erau pastrate.
Ultimul conducator rus care si-a anuntat despartirea de sotia lui a fost Petru cel Mare. In 1697, aflat prin Europa, Petru a trimis acasa o porunca: sotia lui Evdokia, pe care a luat-o de nevasta la insistenta mamei tarului, Natalia Naryshkina, sa fie tunsa si bagata la manastire. In acele vremuri, tunsul era similar divortului.
Ulterior, intr-un manifest aparut in legatura cu printul Aleksei – fiul lui Petru din prima casatorie si care ulterior a fugit peste hotare din cauza conflictelor cu tatal sau, tarul a explicat motivele deciziei sale invocand „incapatarea sotiei si banuielile care au planat asupra ei”. Era vorba, evident de implicarea Evdokiei in complotul impotriva lui Petru I.
Evdokia s-a impotrivit, a cerut indurare patriarhului, in zadar insa. Se spune ca, initial, Petru ar fi vrut sa-si condamne sotia la moarte, dar, intr-un final, a recurs la o solutie „mai civilizata” a problemei. In 1698, Evdokia a fost dusa sub convoi la Manastirea Suzdal, unde prin traditie erau trimise printesele. Dupa ce o perioada a incercat sa-si uite supararea in bratele amantelor, Petru si-a gasit linistea alaturi de Marta Skavronska, aceeasi care, 20 de ani mai tarziu, va deveni imparateasa Ekaterina I. Petru cel Mare a fost, practic, ultimul mare conducator al Rusiei care a pus capat casatoriei cu sotia legitima.
In dinastia Romanovilor, divortul nu s-a practicat, ceea ce, desigur, nu a insemnat ca viata lor de familie a fost numai lapte si miere. Spre exemplu, Aleksandr al II-lea nu a trait, practic, cu sotia lui ultimii ani ai domniei sale. A preferat sa locuiasca imp