Leul s-a depreciat masiv in sedinta de tranzactionare de joi, in principal din cauza climatului extern, ceea ce ar putea determina ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa intervina pentru a evita depasirea pragului de 4,5 lei/euro.
Moneda nationala a pierdut aproape 5 bani comparativ cu ziua precedenta si 7 bani de la finalul saptamanii trecute.
Desi avansul pare unul infim, daca luam ca termen de comparatie nivelul minim din acest an, atunci rezultatul este unul vizibil.
Astfel, cursul de pe 3 mai a fost de 4,3072 lei/euro, ceea ce inseamna o apreciere de 17 bani.
In plus, pentru a studia mai bine impactul aprecierii, putem lua un exemplu concret al unui roman care are de platit o rata de 500 de euro.
Acesta a avut de achitat, la 3 ianuarie, suma de 2.207 lei, la un curs de 4,4153 lei/euro, in timp ce, joi, pe 6 iunie, rata a ajuns la 2.250 lei, ceea ce inseamna 43 de lei in plus fata de inceputul anului.
Similar, pentru o rata de 300 de euro, diferenta este de 18,3 lei.
Conform analistilor consultati de Ziare.com, tendinta recenta de depreciere a leului a fost puternic corelata cu evolutia monedelor regionale, semn ca influentele tin de climatul extern.
"Credem ca deprecierea leului are drept cauza scaderea la nivel global a apetitului pentru active cu risc relativ ridicat (precum cele din Europa emergenta - n.red.), pe fondul discutiilor despre reducerea stimulului monetar in Statele Unite. Insa estimarile colegilor nostri strategisti de la Londra, care sunt mai optimisti decat piata in aceasta privinta, favorizeaza o viziune favorabila asupra leului.
Totodata, credem ca leul va fi sustinut si de semnalele pozitive pe care le asteptam din partea FMI in legatura cu evaluarea finala a actualului acord", a explicat Mihai Tantaru, analist la ING Bank, pentru Ziar