Guvernul planuieste sa impuna o taxa pe trei autostrazi din Romania, construite in parteneriat public-privat.
Ministrul pentru Marile Proiecte, Dan Sova, a anuntat ca cel care va castiga licitatia pentru centura de Sud a Capitalei va primi in administratie si doua autostrazi deja construite, A1 (Bucuresti-Pitesti) si A2 (Bucuresti-Constanta).
Astfel, compania respectiva va impune o taxa pentru aceste trasee, din care sa isi poata recupera investitia, pretul anuntat fiind de aproximativ 3 euro/km.
Insa daca luam in calcul cei 106 kilometri din autostrada Bucuresti-Pitesti, taxa ar ajunge undeva la 6-8 euro/masina (dus-intors).
Sova da variante pentru taxa pe autostrazi: SMS, cod de bare pe geam, vinieta
De asemenea, pentru autostrada Bucuresti-Constanta (201 km), tariful ar fi de 12-16 euro/masina dus-intors, la care s-ar mai putea adauga si taxa pentru podul de la Cernavoda (26 lei in prezent), rezultand astfel un cost de circa 80 de lei, care ar putea creste, daca cursul depaseste 4,5 lei/euro.
Dan Sova a punctat ca cei mai afectati de aceste biruri vor fi transportatorii de marfuri.
"Cele mai multe taxe, pe toate autostrazile din lumea asta, si la noi va fi la fel, se colecteaza de la masinile comerciale, adica de la tiruri, camioane si microbuze. Pe Autostrada Soarelui, de exemplu, intra cetateanul roman de trei ori pe an, vara cand se duce la mare. Ea se poate sprijini numai pe transportul de marfa ca incasare continua si asa va fi peste tot", a mentionat ministrul.
Tarifele cu TVA in functie de tipul vehiculului
Conform unui document redactat de CNADNR, aceasta va fi valoarea taxei de autostrada, in functie de tipul vehiculului:
- Autoturisme: 3,018 euro/100 km (13,58 lei)
- Microbuze cu maxim 8+1 locuri: 3,018 euro/100 km (13,58 lei)