O dietă vegetariană poate fi asociată cu o viaţă mai lungă, potrivit unui studiu publicat în jurnalul JAMA Internal Medicine.
Cercetători de Universitatea Loma Linda au aflat că vegetarienii au cu 12 la sută mai puţine şanse de a muri pe o perioadă de şase ani, în comparaţie cu non-vegetarienii.
„Rezultatele demonstrează că dieta vegetariană este asociată cu o mortalitate scăzută“, precizează cercetătorii în studiu. „De asemenea, asocierea este valabilă şi în cazul ovo-lacto-vegetarienilor“.
Studiul a fost bazat pe 73.308 adventişti de ziua a şaptea, femei şi bărbaţi, care au fost recrutaţi între anii 2002 şi 2007 şi urmăriţi timp de 5.79 ani. În acea perioadă, au murit 2.570 de persoane.
De remarcat este faptul că vegetarienii tind să fie, în cele mai multe cazuri, persoane căsătorite, cu un nivel superior de educaţie, o viaţă mai lungă şi mai suple.
Cercetătorii realizează că perioada detimp în care s-a desfăşurat studiul este una relativ mică: „Dacă obiceiurile de alimentaţie afectează mortalitatea, o vor face prin metode complexe şi cu perioade lungi de latenţă“, potrivit studiului.
Cercetătorii de la Universitatea Loma Linda sunt cunoscuţi pentru studiile lor legate de vegetarianism
şi sănătate. Anul trecut, aceştia şi-au prezentat descoperirile la o convenţie a Academiei de Nutriţie şi
Dietă, arătând că bărbaţii adventişti de ziua a şaptea care sunt vegetarieni trăiesc cu 9.5 ani mai mult, iar femeile adventiste de ziua a şaptea vegetariene trăiesc cu 6.1 ani mai mult decât alte persoane din California, informează „Everyday Health“.
Mai mult, un studiu desfăşurat la Universitatea Oxford, care a fost publicat la începutul acestui an, relevă faptul că o dietă vegetariană scade riscul afecţiunilor la inimă cu 32 la sută, în comparaţie cu alimentaţiile bazate pe carne sau peşte.