Leul a atins cele mai reduse niveluri din 2013 faţă de euro, după o săptămână în care a suferit o corecţie serioasă pe piaţa valutară. Deprecierea leului este corelată, în mare măsură, cu evoluţiile de pe pieţele emergente, inclusiv cele din Europa Centrală şi de Est. Investitorii încep să-şi reevalueze poziţiile în aşteptarea unei decizii a Federal Reserve de a înceta programul de quantitative easing. Un raport de astăzi privind piaţa muncii le-ar putea înteţi mişcările.
Leul s-a depreciat până la 4,5445 de unităţi pentru un euro pe piaţa interbancară în cursul zilei de joi – un nivel pe care nu l-a mai atins de la jumătatea începutul lunii decembrie 2012, înainte de alegerile parlamentare. Şi ziua de miercuri a fost una proastă pentru moneda naţională, care a pierdut peste 1,4% din valoare.
“Leul a pierdut peste 1% ieri (miercuri), înregistrând o depreciere de circa 2,4% faţă de nivelul de acum o săptămână până la 4,46/EUR atins ultima dată la sfârşitul lui decembrie. Atât mişcarea de ieri (miercuri) cât şi tendinţa recentă de depreciere a leului au oglindit acţiunea din pieţele regionale, sugerând astfel că acestea sunt puternic legate de recenta corecţie de la nivel global a apetitului investitorilor faţă de activele cu risc relativ ridicat”, se arată într-o notă de joi a ING Bank adresată investitorilor.
Cei de la ING se aşteaptă ca Banca Naţională a României să intervină în această situaţie.
“Dat fiind ritmul accelerat al deprecierii, credem că a crescut probabilitatea unor intervenţii ale băncii centrale în favoarea leului la aceste niveluri. Temerile legate de acţiuni ale băncii centrale în piaţa valutară ar putea limita deprecierea leului astăzi, în vreme ce credem ca datele cheie legate de piaţa forţei de muncă din SUA de mâine (vineri) pot să ofere posibilitatea unei corecţii a deprecierii recente”, adaugă cei de la ING.
Fie