PSD a decis ca va sustine in continuare in Parlament Legea Ponta-Antonescu pentru schimbarea sistemului de vot. Aceasta prevede un parlament bicameral, cu 290 de deputati si 100 de senatori, alesi, in ambele camere, cu vot uninominal intr-un tur de scrutin.
Premierul Victor Ponta ramane adeptul acestui sistem de vot, desi legea a fost respinsa anul trecut de CCR.
Presedintele PSD considera ca motivul acestei respingeri a fost termenul prea scurt, sub sase luni ramase pana la alegeri in momentul adoptarii actului normativ, in vara anului trecut.
Totusi, Victor Ponta pare a se astepta la o rezistenta fata de acest proiect din zona liberala a USL: "acesta e proiectul pe care l-am depus anul trecut si l-am si votat. Problema nu este insa de a vrea doar PSD. Problema este de a ne spune care e prima noastra optiune dupa care, daca nu exista o majoritate, trecem la a doua optiune - vot proportional doar la una din Camere. Speram sa treaca, daca nici acela, trecem la a treia".
Intr-adevar, liberalii resping votul uninominal. Puiu Hasotti a declarat pentru Ziare.com ca "asa zisul uninominal nici macar nu exista. El a creat in Parlament o situatie foarte neplacuta si da doar iluzia unei legaturi mai puternice cu cetatenii. A si fost declarat neconstitutional de CCR.
Categoric ca actualul sistem trebuie schimbat si sunt doua solutii: ori sistemul Hondt - lista judeteana sau regionala cu compensare, ori sistemul german, jumatate alesi din colegii mari uninominale, jumatate pe lista nationala. O lege electorala trebuie sa reflecte vointa politica a cetateanului."
Vicepresedintele PDL Sulfina Barbu aminteste ca legea Ponta-Antonescu a fost declarata neconstitutionala in unanimitate de judecatorii CCR nu doar din cauza timpului prea scurt care ar fi ramas pana la alegeri in 2012. Cat despre varianta agreata de