Romania, unde investitorii planuiesc un proiect important de minerit pe baza de cianuri, descrie perfect distopia, un concept care descrie o viziune de cosmar asupra viitorului.
Termenul este descris de autorul David Mitchell in romanul "Cloud Atlas", scrie Rupert Wolfe-Murray de la editia britanica a cotidianului Huffington Post.
"Nu este greu de observat cum multinationalele de astazi s-ar putea transforma in monopolurile prezentate in carte. Scandalurile recente privind evaziunea fiscala de care sunt suspectati unii giganti precum Starbucks, Google sau Apple sugereaza ca rolul principal al guvernului modern este acela de a reprezenta marile afaceri, iar micii investitori sunt dati la o parte", se arata in articolul citat.
Romania, un exemplu clar de distopie
Ideea poate fi urmarita intr-o economie emergenta ca Romania, unde companii precum Coca-Cola, McDonalds, Microsoft, VW, Nestle, Danone si South African Breweries (SAB) au indepartat producatorii locali.
Astfel, peste 60% din apa imbuteliata si bauturile racoritoare din Romania sunt in prezent vandute de Coca-Cola, piata berii este dominata de SAB si alte multinationale, iar 80% din produsele alimentare sunt in prezent importate, in timp ce Microsoft domina piata de software.
In plus, si normele impuse de UE contribuie la sprijinul companiilor mari. Din aceasta cauza, spre exemplu, milioane de tarani romani nu mai au voie sa vanda laptele produs, chiar daca acesta este cu mult superior oricarui lapte din supermarket.
Insa Romania detine titlul de prima distopie a lumii din cauza proiectului de minerit pe baza de cianuri de la Rosia Montana, scrie Huffington Post.
Efectele mineritului pe baza de cianuri la Rosia Montana
Rosia Montana Gold Corporation, un fond de investitii off-shore, a promis romanilor mii d