Cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut cu 5,4% în primele patru luni ale acestui an, până la aproape 265.000 de tone, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Scăderi ale producţiei în perioada ianuarie-aprilie 2013 faţă de intervalul similar din anul precedent s-au înregistrat la laptele de consum (-1,6%) şi brânzeturi, inclusiv brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă, cu 1,3%.
În schimb, a crescut producţia de smântână de consum (13,3%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele), cu 13% şi unt, cu 6%. În aprilie 2013 comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 4.446 de tone (6,6%). Dintre principalele produse lactate cea mai mare creştere a producţiei a avut loc la unt (23%) şi la brânzeturi (16,1%). Scăderi ale producţiei au avut loc în cazul laptelui de consum (5,2%), smântâna de consum (2,2%) şi lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele), cu 0,9%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în aprilie 2013 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 1.541 tone (2,1%).
Cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut cu 5,4% în primele patru luni ale acestui an, până la aproape 265.000 de tone, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Scăderi ale producţiei în perioada ianuarie-aprilie 2013 faţă de intervalul similar din anul precedent s-au înregistrat la laptele de consum (-1,6%) şi brânzeturi, inclusiv brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă, cu 1,3%.
În schimb, a crescut producţia de smântână de consum (13,3%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele), cu 13% şi unt, cu 6%. În aprilie 2013 comparativ cu luna