Lipsa foselor septice, fosele septice izolate necorespunzător sau grajdurile construite în pantă, deasupra fântânilor, sunt doar câteva cauze care stau la baza infestării apei din fântâni cu nitraţi şi nitriţi.
Lipsa foselor septice sau depozitarea necorespunzătoare în gospodării a gunoiului de grajd reprezintă o problemă şi în judeţul Sălaj, potrivit directorului Oficiului pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Sălaj, Călin Antal. Acesta a declarat, în cadrul emisiunii Necenzurat difuzată la Sălăjeanul TV, că în cele mai multe cazuri, nitraţii şi nitriţii ajung în fântânile sălăjenilor din mediul rural în primul rând din cauza inconştienţei. Antal a explicat că lipsa foselor septice în gospodării reprezintă o problemă gravă, care de cele mai multe ori poate pune în pericol atât sănătatea oamenilor, cât şi cea a animalelor din curte care beau apă infestată. Mai mult, a spus Antal în emisiune, „oamenii cred că prin fierbere apa scapă de nitraţi şi nitriţi, dar nu este aşa. Concentraţia de urină creşte în apa fiartă”. În opinia lui Călin Antal, izolarea şi construcţia foselor septice pentru depozitarea şi păstrarea gunoiului de grajd în condiţii sigure reprezintă doar una dintre soluţii pentru prevenirea contaminării apei. Alunecările de teren, o problemă vecheDirectorul Oficiului pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Sălaj, Călin Antal, a mai spus că fenomenul alunecărilor de teren poate fi pus şi pe seama distrugerii sistemelor de drenaj construite cu decenii în urmă în majoritatea zonelor din judeţ, dar şi a lipsei unor drenaje noi, absolut necesare pentru evacuarea apei din zonele cu risc de producere a alunecărilor de teren.
Lipsa foselor septice, fosele septice izolate necorespunzător sau grajdurile construite în pantă, deasupra fântânilor, sunt doar câteva cauze care stau la baza infestării apei din fântâni cu nitraţi şi nitr