Moneda nationala a continuat sa se dreprecieze vineri in raport cu euro, pana la un nivel nemaiatins din octombrie anul trecut. Cum se explica aceasta tendinta puternica de depreciere din ultimele zile si cat va mai dura declinul?
Leul se depreciaza din cauza iesirilor din romania ale celor care au investit in titluri de stat, considera analistul economic Radu Craciun.
Acesta mentioneaza ca este vorba de un efect de pendul, rezultat in urma aprecierii semnificative a leului din perioada anterioara, cand multi nerezidenti au cumparat titluri de stat.
"Cu cat este mai mare ponderea investitorilor nerezidenti in titluri de stat, cu atat creste si volatilitatea cursului", explica analistul.
El anticipeaza ca tendinda de depreciere a leului va inceta incepand cu saptamana viitoare, odata cu diminuarea acestor fluxuri si cu interventia BNR, care deocamdata nu si-a facut simtita prezenta in piata. “Si bine face, pentru ca ar fi mai costisitor daca ar interveni acum in piata”, mai spune analistu.
Deprecierea leului in raport cu euro se va reflecta in cresterea in cascada a preturilor si in rambursarea creditelor in valuta, a spus la randul sau Mircea Cosea, profesor universitar in economie.
"Lipsa de reforme structurale afecteaza cursul. Sincer vorbind, noi nu prea avem ce exporta. Efectul coborarii leului nu se va vedea la export. E un efect de manufacturare, noi nu avem un export de mare tehnicitate, de mare valoare adaugata. Ne putem astepta spre toamna la efecte mai grave, in functie de ce se intampla pe piete. Vedem ca in Europa nu e prea bine, iar economia noastra e meteo-dependenta, in functie de cum merge agricultura", a declarat Cosea.
Cursul leu/euro, la maximul din octombrie 2012
Moneda nationala a continuat sa se deprecieze accentuat in fata euro, astfel ca Banca N