Peste 350 de dosare penale, mai bine de jumătate dintre ele cu autor necunoscut, au fost înregistrate în primele luni ale acestui an. La 30.000 de locuitori, pe un schimb lucrează doar 5-6 poliţişti. Media e de trei ori mai mică faţă de cea europeană, iar dinamica infracţională a depăşit cea din oraşele din judeţul Cluj.
Situaţia, descrisă de poliţişti ca fiind foarte gravă, a fost dezbătută în şedinţa de Consiliu Local Floreşti.
"Din punct de vedere al infracţionalităţii, situaţia se prezintă foarte grav pentru comuna Floreşti. Avem o dinamică infracţională şi o structură socială mai mare decât a multor oraşe din judeţul Cluj. Atât ca suprafaţă cât şi ca populaţie depăşeşte Câmpia Turzii, Gherla şi Huedin. Sub aspectul numărului de poliţişti, stiuaţia se prezintă însă invers. Fiind considerată comună, noi avem la secţia de Poliţie Rurală Floreşti doar 20 de poliţişti. Aici includem şi conducerea secţiei, personalul administrativ şi personalul operativ. Asta înseamnă că, lucrând pe schimburi, nu putem asigura decât o patrulă de poliţie pe fiecare schimb. În cele mai bune cazuri, dar rar, avem şi sprijinul jandarmilor. Dar vorbim de o suprafaţă de aproximativ 60 de km pătraţi. Practic, avem activi 5-6 poliţişti pe fiecare schimb", a explicat comisar șef Miron Cristian Alexandru.
Potrivit acestuia, în primele şase luni ale anului, au fost înregistrate 350 de dosare penale, din care peste 150 cu autor necunoscut. "Aici vorbim de spargeri din locuinţe, societăţi comerciale şi din autoturisme, tâlhării şi violuri", a completat comisarul şef.
"Avem un poliţist la 1.500 - 1.600 de locuitori, adică de trei ori mai puţin decât media europeană, de un poliţist la 450 de locuitori. Pe judeţul Cluj, media este de un poliţist la 500 de locuitori. Dacă luăm în considerare însă doar personalul operativ, atunci avem un poliţist la 2.000 de locuitori", a mai spus C