Comisia Europeană a aprobat miercuri planul de aderare a Letoniei la zona euro la 1 ianuarie 2014. Letonia corespunde încă din septembrie 2012 criteriilor de la Maastricht, însă nu este clar dacă ţara va putea menţine multă vreme procentul de inflaţie necesar. În plus, o bună parte din Produsul Intern Brut (PIB) al Letoniei este asigurat de sectorul bancar. După Slovenia, Letonia are cel mai mare sector bancar din toate ţările Uniunii Europene (UE) acceptate din 2004 în cadrul extinderii spre est.
Letonia este un popular centru bancar offshore pentru clienţii din fosta Uniune Sovietică, adică din Comunitatea Statelor Independente /CSI/. Potrivit datelor de la începutul acestui an, 51% dintre depozitele din băncile letone aparţineau nerezidenţilor. În Cipru, înainte de prăbuşirea sistemului bancar acest procent era de 37%, remarcă publicaţia germană.
Banca Centrală a Letoniei şi autoritatea letonă pentru supraveghere bancară asigură că sistemul bancar al ţării este unul sănătos. Cu toate acestea, două mari falimente suscită dubii în legătură cu adevărul acestor afirmaţii: în 2008, banca Parex a trecut iniţial parţial în proprietatea statului, fiind declanşată apoi procedura falimentului, iar în 2011 şi-a anunţat incapacitatea de plată banca Latvijas Krajbanka. Colapsul băncii Parex se numără printre factorii care au provocat în Letonia cea mai grea criză financiară şi economică.
După cum precizează Tageszeitung, sectorul bancar al Letoniei se împarte în două. În timp se clienţii interni, atât cei fizici, cât şi cei juridici, sunt deserviţi în primul rând de instituţii de creditare ce aparţin în special unor proprietari scandinavi, peste jumătate dintre băncile letone se specializează în nerezidenţi, în primul rând din ţările CSI.
De exemplu, "SMP-Bank". Principalii acţionari ai acestei bănci sunt Arkadi şi Boris Rotenberg