Părinţii care îi cred complet străini de politică se înşală cu privire la tinerii din generaţia capitalistă care, cu toate că resping partidele tradiţionale, reprezintă "vârful de lance" al protestelor faţă de Guvernul turc.
Ali tocmai a sărbătorit împlinirea a 18 ani. Cu o mască improvizată pentru a se proteja de gazele lacrimogene, el s-a instalat de trei zile, alături de colegii săi de liceu, în piaţa Kizilay, centrul protestelor din capitala Ankara.
"Suntem aici pentru a ne proteja drepturile, felul în care trăim şi pentru a spune «ajunge» Guvernului fascist", declară aprins tânărul.
Părinţii săi i-au interzis categoric să participe la proteste, povesteşte zâmbind Ali, însă au renunţat în faţa hotărârii sale.
"Au înţeles foarte bine că nu protestăm pentru a ne distra, ci pentru viitorul nostru", a declarat el.
"O sun totuşi pe mama după ce poliţia ridică manifestanţi, ca să nu vină "să mă caute ..."
Înflăcărarea tinerilor de a se mobiliza, prin intermediul reţelelor sociale, pentru a se alătura unei mişcări iniţiate de mai mulţi ecologişti din Istanbul, ce se opun distrugerii unui parc publice, i-a surprins pe sociologi, care cred că generaţia născută în anii 1990 este complet străină de politică.
"Bravo copii! Credeam că sunteţi fructul capitalismului, însă aţi distrus toate ideile primite", scria săptămâna aceasta un editorial al cotidianului liberal Hürriyet.
Sondajele realizate în rândul tinerilor protestatari care ocupă Piaţa Taksim din Istanbul, de o săptămână, au confirmat că, deşi se ţin la distanţă de "bucătăria" politică turcă, ei rămân foarte preocupaţi de "problemele din sfera publică".
O anchetă a Universităţii Bilgi din Istanbul a arătat că 53% dintre contestatari nu au participat niciodată la o reuniune politică, iar 70% nu sunt membrii niciunei organizaţii politice.
Cu toate acestea,