Sigur, nu s-a dat la ştiri, nici nu s-a pus de vreun protest din cauză că în Ploieşti mai există doar două librării, în rafturi, foi şi coperte, ca să zic aşa. Ştiu, subiectul nu este deloc unul de interes public, în condiţiile în care auzim peste tot că nimeni nu mai citeşte, în ziua de azi. Fapt confirmat, iată, la noi, de existenţa muribundă a celor două librării: Humanitas şi Teora. Cred că supravieţuirea acestora ţine mult de norocoasa vecinătate cu piaţa centrală (Teora) şi McDonald’s (Humanitas). Aşa, la trecerea timpului, cât tocilarul din clasă stă la coadă la McDonald’s, de exemplu, deştepţii şi şmecherii dau o tură pe la Humanitas, ca să fie în temă cu ultimele apariţii editoriale, cu care ar putea, la o adică, să impresioneze o colegă mai pretenţioasă. Dar cât de pretenţios mai poate fi un adolescent, în ziua de azi, când deja olimpicii au picat, în proporţie de 50%, bacalaureatul, anul acesta?! Să trecem totuşi peste momentul jenant şi să ne gândim că se poate şi mai rău, în condiţiile în care urmează bacul pentru restul elevilor care termină anul acesta clasa a XII-a.
Deci, ce ne-a adus anul 2013, în afară de ghinionul lui Gigi Becali, care, pe lângă faptul că este un bun creştin, a mai şi pus mâna pe un Coelho, la viaţa lui? Păi, două librării, de a căror existenţă nu s-a sinchisit prea multă lume, au dispărut de pe harta Ploieştiului: una mai cunoscută, Diverta, şi una pe care am încercat să v-o fac eu cunoscută, în urmă cu ceva timp, Librăria Libellum, o modestă librărie – ceainărie care nu a rezistat cerinţelor pieţei.
În aceste condiţii, ca să vedeţi câtă lume nebună în ţara asta, am aflat zilele trecute că la AFI Ploieşti se va deschide Librăria Cărtureşti. În octombrie, dar cred că rezistăm până atunci. Nici nu ştiu despre ce este vorba în acest caz, despre curaj sau inconştienţă. Sau poate e doar un experiment, menit să ne demonst