de Alexandra CHEŞCU
08 iunie 2013 00:14
18 vizualizari
A-A+
"Satul Fântânele (Cacova) este unul din cele mai vechi cinci sate din Mărginimea Sibiului, aşezat pe versantul nordic al masivului Cindrel..." notează în cartea sa, "Monografia satului Fântânele (Cacova)", ing. Ilie Hanzu. "Aşezarea Cacovei", "Relieful şi rocile din structură", "Clima", "Biserica", "Şcoala", "Civilizaţia tradiţională", cu populaţia, ocupaţiile locuitorilor şi transhumanţa care a definit şi defineşte aceste locuri, "Limba şi graiul", "Obiectivele turistice" şi "Oamenii de seamă", toate îşi fac loc în cele exact 292 de pagini ale cărţii care urmăresc îndeaproape scurgerea timpului peste frumosul sat din Mărginime.
Ing. Ilie Hanzu, autorul volumului, s-a întâlnit joi seară cu cititorii la Cercul Militar, locul în care a lansat "Monografia satului Fântânele (Cacova)". "Este o carte bine documentată şi este interesant că o localitate cu atât de puţini locuitori a reuşit să scoată trei monografii", a spus în deschiderea evenimentului col. (r) Ioan Părean, editorul volumului ce a fost publicat la Editura Salgo, subliniind că din punctul său de vedere satul Cacova "este cea mai curată localitate din Mărginime".
De la lansarea volumului nu a lipsit nici col. (r) Ioan Mişinger, care a vorbit cu dragoste şi aducere aminte despre unele dintre personalităţile ce s-au ridicat din acest sat mic şi despre evenimentele istoriei la care a asistat comunitatea din mijlocul căreia el însuşi se trage. "Am studiat cartea şi am rămas impresionat de conţinutul ei, de modul de legare a problemelor. Apreciez că această lucrare este foarte bună", a mărturisit auditoriului, după care a evocat personalitatea şi activitatea lui Alexandru Hanzu, unul dintre cei trei generali de armată ce au văzut lumina zilei la Fântânele (Cacova).
O carte binecuvântată
Volumul proaspăt l