Vremurile cand tarile din Golful Persic au detinut suprematia pe piata energetica a puternicului Occident, sunt de domeniul trecului. Sunt alti jucatori acum.
In timp ce opinia publica de pretutindeni urmareste evolutia evenimentelor din Siria si Turcia, crizele economice din Europa si scandalurile politice care tin primele pagini ale ziarelor, in spatele scenei se deruleaza o revolutie prea putin vizibila, dar care va determina o schimbare radicala a lumii. Este vorba de formarea unei noi ordini mondiale in sectorul energetic. Iata cateva momente care stau la baza acestei prefaceri.
1. China a devenit cel mai mare consumator de energie
In 2010, China a intrecut Statele Unite din punctul de vedere al consumului de resurse energetice, devenind lider absolut la aceasta categorie. SUA au detinut suprematia din 1990. In plus, China a intrat in clubul celor mai mari producatori de energie „curata” (este vorba, in primul rand, de energie solara si eoliana). Si nu in ultimul rand, teritoriul Chinei adaposteste 26 dintre cele 63 de centrale atomice in curs de constructie in intreaga lume.
2. Revolutia gazelor de sist
Tehnologia de extragere a gazelor naturale din aceste structuri geologice reprezinta una dintre cele mai importante inovatii ale ultimilor ani. Gratie noilor metode, SUA ar putea deveni pana in 2020 cel mai important exportator de resurse energetice al lumii. In plus, Mexic si China, alaturi de numeroase alte state, au anuntat ca detin mari rezerve de gaze de sist. In acelasi timp insa, exista numeroase temeri legate de consecintele ecologice ale acestei activitati. Imbunatatirea tehnologiei si introducerea unor regulamente nationale ar trebui sa reduca din riscuri.
3. Principalii jucatori nu se mai afla in Orientul Mijlociu
Noii producatori de hidrocarburi din emisfera nordica pun sub semnul intrebarii hegemonia e