Un sceptru din piatra cioplit in forma unui cap de cal, vechi de circa 4.500 de ani, artefact unicat in Transilvania, este expus la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, informeaza starpress.ro. Sursa imagine: adevarul.ro
Muzeul National al Unirii din Alba Iulia a deschis o expozitie in care este prezentat un sceptru din piatra cioplit in forma unui cap de cal, despre care arheologii muzeului sustin ca este vechi de circa 4.500 de ani si este unicat in Transilvania.
Arheologul Horia Cigudean a declarat corespondentului Mediafax ca artefactul este o piesa rara din colectia preistorica a muzeului albaiulian si are o valoare de unicat pentru teritoriul Transilvaniei, fiind extrem de rar intalnit in tot arealul Europei sud-estice.
Potrivit lui Ciugudean, sceptrul este un simbol al rangului social si este realizat din plutonit, o roca vulcanica extrem de rara. Sceptrul se fixa intr-un maner din lemn sau os.
"Este o piesa cu o valoare deosebita pentru ca asemenea obiecte sunt extrem de rare in tot spatiul Europei Sud-Estice. Ele sunt specifice ca origine zonei din nordul Marii Negre si piesa a ajuns probabil in Transilvania intr-o miscare de transhumanta a unor comunitati pastorale venite dinspre stepele euro-asiatice", a afirmat Horia Ciugudean.
Potrivit acestuia, piesa a intrat in colectia muzeului in anul 1995, fiind achizitionata de un colectionar din Alba, ea fiind descoperita in anii ’80, cu ocazia exploatarii balastului in zona localitatii Vintu de Jos.
Sceptrele de piatra au fost utilizate mai ales in perioada eneolitica si in epoca bronzului pe un spatiu vast, din Orientul Apropiat pana in Europa centrala, cunoscand insa o evidenta concentrare in zonele nordice si vestice ale bazinului Marii Negre.
Expozitia este organizata de Consiliul Judetean Alba, Primaria Municipiului Alba Iulia si Muzeul National al Unirii Alba Iul