... dar în unele foste țări socialiste ea pare să cunoască un reviriment după perioada de respingere ideologică de după prăbușirea comunismului.
Ieri s-a sărbătorit Ziua Limbii Ruse, marcată în fiecare an din inițiativa Națiunilor Unite la 6 iunie, ziua nașterii în anul 1799 a poetului Alexander Pușkin, considerat părintele literaturii ruse moderne. La o masă rotundă organizată cu această ocazie la Duma de stat de la Moscova, mai mulți participanți au deplâns ceea ce consideră a fi declinul limbii ruse în lume.
Deputații ruși au cerut ieri investirea unor fonduri mai mari în popularizarea limbii ruse în lume și în cultivarea ei în Federația Rusă. Potrivit relatării Itar-Tass, președintele Comisiei pentru relațiile cu statele din CSI și cu compatrioții, Leonid Sltuțki, a spus că în prezent limba rusă este ca număr de vorbitori a cincea din lume. El a citat însă concluziile unui studiu care sugerează că până în 2025, numărul vorbitorilor de rusă va scădea de la 278 de milioane în prezent la numai 152 de milioane. În opinia autorilor studiului citat de deputat, rusa va fi depășită în următoarea decadă, ca număr de vorbitori, de limbile franceză, urdu, arabă, portugheză și bengaleză.
În opinia lui Sluțki, aceste prognoze au la bază schimbările geopolitice din lume din ultimele două decenii, inclusiv (sau mai ales) dezmembrarea Uniunii Sovietice.
Deputatul rus a deplâns traseul descendent urmat de limba rusă în fostele republici sovietice: în primii ani de independență a rămas limba țării, apoi a devenit a doua limbă, apoi a fost degradată la statutul de limbă de comunicare, mai departe la limbă minoritară, ca să ajungă în cele din urmă, în noile state independente, o limbă opțională ca multe altele în programa școlară.
Sluțki a mai spus că din păcate limba rusă este vorbită tot mai prost de tineri atât în Rusia cât și