Deschiderea Raidului aerian 'Turul României' a avut loc, joi după-amiază, la Aeroportul Caransebeş, cu participarea a 35 de aparate de zbor ultra uşoare, în cadrul primei etape care are loc în ţară.
„Manifestarea a mobilizat foarte mulţi iubitori de aviaţie, proprietari de aeronave, care au făcut o escală în municipiul Caransebeş. Este o acţiune de bun augur, nu doar pentru această urbe, ci şi pentru întregul Banat Montan şi Regiunea de Vest a ţării. Să nu uităm că aceşti proprietari de aeronave au potenţial financiar, iar consecinţele ar putea fi pozitive, având în vedere că oricare dintre ei pot investi şi în Caransebeş“, a declarat primarul municipiului, Ioan Marcel Vela. La eveniment au participat şi Constantin Cătălin Chiper, secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecturile şi generalul de aviaţie Grădinaru.
Startul raidului s-a dat duminică în Franţa, iar după ce piloţii au survolat Germania, Austria şi Ungaria au ajuns şi în România. Aeronavele ultrauşoare motorizate au fost de tip giroelicoptere, motodeltaplane şi avioane uşoare.
Aeroportul din Caransebeş a fost deschis în 1969 ca aeroport de urgenţă, iar din 1975 a fost transformat în aeroport civil. În anul 1994, compania Tarom a suspendat cursele aeriene regulate spre Caransebeş.
Vineri, participanţii se vor deplasa pe traseul Caransebeş - Deva - Braşov, iar sâmbătă, când va avea loc etapa a treia, pe traseul Braşov - Bucureşti - Tulcea.Aici, participanţii vor lua parte la o excursie în Delta Dunării, pentru ca pe 10 iunie, în etapa a patra, piloţii să fie prezenţi la Bacău. O zi mai târziu, deplasarea va continua pe traseul Suceava - Bistriţa - Oradea - Şiria, unde sunt programate alte zboruri locale, precum şi festivitatea de închidere a manifestării. Acţiunea este organizată de Aeroclubul României şi Asociaţia 'Air du Temps' din Franţa.