Mii de persoane s-au refugiat din calea inundaţiilor în Europa Centrală. Debitul Dunării a atins cote istorice la Bratislava. Eforturile au fost dublate în nordul Germaniei vineri, pentru a consolida digurile împotriva creşterii nivelului apelor Elbei. Viitura se îndreaptă spre Budapesta, care este în stare de alertă de două zile. Inundaţiile s-au soldat până acum cu 16 morţi în Europa Centrală.
Cehia a fost grav afectată de inundaţii record, care au lăsat în urmă opt morţi, dar apele încep acum să se retragă.
În Austria, nivelul apei continua să scadă, după ce a atins în apropiere de Viena un nivel record.
Situaţia este gravă în Bavaria şi pe teritoriul fostei Republici Democratice Germane, unde mai multe oraşe se află deja sub ape sau sunt în pericol de a fi inundate.
Cancelarul Angela Merkel s-a deplasat joi în mai multe regiuni afectate şi a anunţat că ajutorul de urgenţă de 100 de milioane de euro, promis de către Guvern ar putea să crească, în funcţie de bilanţul pagubelor.
Ungaria se află în stare de alertă în aşteptarea viiturii. Serviciile de salvare şi mii de voluntari au muncit în timpul nopţii la diguri, pe o porţiune de aproximativ 700 de kilometri de-a lungul Dunării. La Budapesta, nivelul maxim al viiturii este aşteptat luni, aproximativ 885 de centrimetri, un nivel ce va depăşi recordul de 860 de centimetri înregistrat în 2006.
Premierul Viktor Orban a avertizat că potrivit celui mai pesimist scenariu, zeci de mii de oameni vor fi evacuaţi, inclusiv cele 55 de mii de persoane care sunt cazate în locuinţe sociale în Capitala ungară.
Mii de persoane s-au refugiat din calea inundaţiilor în Europa Centrală. Debitul Dunării a atins cote istorice la Bratislava. Eforturile au fost dublate în nordul Germaniei vineri, pentru a consolida digurile împotriva creşterii nivelului apelor Elbei. Viitura se îndreaptă spr